Nieuws

Nog snel een 0%-, 14%- of 20%-auto, of wachten?

Als u investeert in een elektrische of in een zeer zuinige auto, profiteert u van een gunstige fiscale behandeling. De normen worden op 1 januari aangescherpt. Reclamespots roepen daarom op om nu te kopen! Wat is wijsheid?

Aanverwante documenten

Techniek staat niet stil. Steeds meer modellen voldoen aan de fiscale normen voor zuinige auto’s. Om te voorkomen dat op termijn (bijna) alle auto’s in aanmerking komen voor belastingvoordeel, is besloten de regelingen in 2014 aan te scherpen.

Wijzigingen 2014. De normen voor de CO2 -uitstoot worden aangescherpt en er komt een aparte categorie voor volledig elektrische voertuigen (nulemissieauto’s). De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) vervallen geheel voor personenauto’s. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) blijft voor (semi-)elektrische auto’s.

U staat nu voor de keuze?

De aanschaf van een elektrische of hybride auto is niet goedkoop. Weegt deze meerprijs wel op tegen de extra aanschafkosten? De zeer zuinige auto kent weliswaar een bijtelling van 14%, maar is in de aanschaf weer een stuk goedkoper.

Bereken het zelf! Om inzichtelijk te krijgen wat er allemaal speelt bij het maken van een keuze, hebben wij een rekentool ontwikkeld. Daarmee kunt u uitrekenen welke keuze in 2013 financieel de meest voordelige is.

Uw volgende stap

Van http://tipsenadvies-landbouw.nl/download kunt u gratis een rekentool: ‘Auto van de zaak in 2013: 14% of 0%?’ downloaden (LB 16.04.05).

Datum bestelling. Voor de investeringsaftrek (KIA, MIA en Vamil) is de datum waarop u de verplichting aangaat van belang.

Datum levering (bijtelling) Voor de bijtelling is de datum waarop het kenteken op naam wordt gesteld, bepalend. Bent u nu bezig met de aankoop van een nieuwe auto? Kijk dan goed naar de CO2 -uitstoot en het bijbehorende bijtellingspercentage vóór en na 1 januari 2014.

U plaatst uw bestelling op 14 november 2013. De auto wordt geleverd op 14 februari 2014. Uw investering moet dan voldoen aan de Milieulijst 2013. De bijtelling wordt bepaald aan de hand van de CO2-tabel voor 2014.

Haastige spoed is zelden goed

Veel dealers proberen u te bewegen nog snel een nieuwe (lease)auto te bestellen. Wij adviseren u echter niet overhaast te werk te gaan.

Liever minder voordeel? In 2014 vervalt weliswaar de KIA voor personenauto’s, maar dat is slechts een eenmalig voordeel. Het voordeel van de lagere bijtelling komt jaarlijks terug.

Volwaardig alternatief. Ook de ontwikkeling van elektrische auto’s gaat zo snel, dat deze mogelijk op termijn een volwaardig alternatief gaan bieden. Soms kan het dus voordeliger zijn nog een jaartje met uw huidige auto door te rijden.

 

  Elektrisch Semi-elektrisch en hybride Zeer zuinig
2013 0 - 50 gr./km CO2   51 - 95 gr./km CO2 voor benzine
0% bijtelling   51 - 88 gr./km CO2 voor diesel14% bijtelling
KIA + MIA (36%) + Vamil   KIA + MIA (13,5%)
Vrijstellingen bpm en mrb   KIA + MIA (13,5%) Vrijstellingen bpm en mrb
2014 0 gr./km CO2 1 - 50 gr./km CO2 51 - 88 gr./km CO2 voor benzine
4% bijtelling 7% bijtelling 51 - 85 gr./km CO2 voor diesel 14% bijtelling
MIA MIA (afhankelijk van Milieulijst 2014) MIA (afhankelijk van Milieulijst 2014)
Vrijstellingen bpm en mrb Vrijstellingen bpm en mrb Vrijstelling bpm

 

De auto’s met het grootste fiscale voordeel zijn in aanschaf helaas ook een stuk duurder. Gebruik ons rekenmodel om u te helpen met uw keuze. Laat u niet verleiden tot overhaaste beslissingen. De techniek staat niet stil.
 
Op deze pagina kunt u nieuwsitems vinden die belangrijk zijn bij boekhoudkundige zaken.